Hva sa du? Jepp, du hørte riktig! Jeg har gjennomført test av Teams-sertifiserte headset fra to leverandører: Poly og Jabra. Hvorfor har jeg brukt tid på dette? Et møte uten bilde skal du klare å gjennomføre. Men uten lyd? Glem det! Derfor er god lyd viktig.

På hjemmekontoret mitt har jeg lenge brukt en frittstående mikrofon av god kvalitet samt et par høyttalere. Dette har fungert topp, og siden jeg ikke har kommet over noe headset jeg har vært fornøyd med har dette blitt værende min løsning. Men kanskje det endrer seg nå?

Kandidatene

Vi har her med oss disse kandidatene:

Testkriterier

For å teste headsetene så det blir så sammenlignbart som mulig har jeg brukt de over en lengre periode, og kryssbyttet litt mellom de. Alt kan bli en vane, og ørene er rare sånn. Selv dårlig lyd vil de etterhvert tilvennes. Derfor har jeg byttet litt fram og tilbake for å være sikker på at det jeg hører stemmer. Har testet de på musikk og i møter. Har valgt ut musikk av både akustisk art som vanligvis er litt krevende for høyttalere, til nyere musikk med mer fokus på bass og “trøkk”. Har også brukt noen av de til å lytte lenge til podcasts, uten at dette har en påvirkning på scoren bortsett fra å gi en indikasjon på komfort over lengre perioder.

Hvor enkle er de å betjene? Hvor lette er de, og varer batteriet hele dagen? Hører de andre meg godt? Dette er ting som alle headsetene blir testet på. Er de enkle å koble opp, og kommer de med noen “nifty features”? Setter også pris på at det å parre opp headset mot telefonen uten problemer. Og bruker man den medfølgende dongelen går de automatisk inn som en lydenhet på PCen. Dette gjør også at de dukker opp som preferert enhet i Teams-møtene dine. Dette er en del av det å være Teams-sertifisert. Dette i tillegg til en stor Teams-knapp for å svare anrop på siden! Så slipper man å fomle så mye når noen ringer deg.

Støykansellering (ANC)

Aktiv støykansellering er det mange som vil ha. Men er dette stas? Har det en hensikt? Ikke om du vil filtrere ut støyen fra kaffemaskinen, men heller den jevne bakgrunnsstøyen fra ventilasjonsanlegg og lignende. På flyturer er dette fint. Jeg fant ut at alle headsetene låt best uten ANC påslått, så dette er skrudd av under all testing. Spesielt musikk lider av dette. Jeg følte også at jeg noen ganger fikk “ullhue” med det påslått som gjorde det mindre behagelig i lengden. Kanskje det er en vane?

Mikrofonkvalitet

For å teste mikrofonkvalitet har jeg gjort egne opptak av dette. Du finner videoen på YouTube her:

Apper

Alle headsetene her kan finjusteres med den medfølgende appen. Dette lar deg styre ting som equalizer (mer eller mindre nivå på forskjellige deler av lyden), støykansellering og se generell status. Den lar deg også oppgradere firmware. Alle headset har blitt oppgradert til siste firmware ved testtidspunkt.

Om du velger å se video først eller venter litt med den er opp til deg, men her er altså kandidatene:

Jabra Evolve2 55

Fakta

 • On-ear
 • 130gram
 • Teams-sertifisert
 • 16 timer taletid
 • Følger med travel case og dongle

Vi begynner med Jabras billigste headset i denne testen, men ikke testens billigste. Dette er et lett headset som ikke er pakket med alle finurlige finesser fra de dyrere søsknene. Men det skal ikke en billigere modell ha heller. Støykansellering er enten av eller på, ikke noe ytterligere nivåer som på de andre. Men det fungerer helt OK!Med i esken følger en slik filtbag til å ha de i. Det kan jeg like. Der kan også dongelen bo når du er på reise. Byggekvalitet på headsetet i seg selv er helt greit. Det føles bare litt billig ut når man tar på det. De føles derimot behagelige ut på ørene og over hodet. Med sin lette vekt kjenner du veldig lite til de.

Når man skrur de på er det en liten velkomsmelodi samt batteristatus. Det kan jeg sette pris på! Batteriet sies å skal ha 16 timers taletid. Testens laveste kapasitet på det området, men likevel vesentlig lenger enn en arbeidsdag.

Knappene er ikke mange, men de er små og lite intuitive. Hva gjør knappene? Legger man på istedenfor å øke volumet? Vet ikke. Det må man pugge. Heldigvis.

Lydkvalitetsmessig faller det gjennom både i møter og på musikk. Det låter masete og ikke noe man vil bruke til lytting til musikk. I møter blir det fort masete det også. Det er flat og kjip lyd.

Konklusjon

Om jeg skal konkludere og komme med en anbefaling eller ikke, må det bli… ikke.

Jabra Evolve2 65 Flex

Fakta

 • On-ear
 • 136gram
 • Teams-sertifisert
 • 20 timer taletid
 • Følger med travel case, dongle og trådløs lader

Dette er et steg opp fra lillebror, noe man merker med en gang man begynner å bruke det. Det låter bedre, men ikke revolusjonerende. Litt bedre batteritid, nå er vi oppe i 20 timer. Men det som er fint her er to ting: de kan brettes sammen (derav nanvnet Flex) noe som gjør at de tar mindre plass, og det følger med en ladeplate som tilbyr trådløs lading. Det er så kjekt! Da føler man at man får noe verdi tilbake fra de 2600,- jeg har fått oppgitt at disse koster.

Ellers er det lite å tilføye på disse i forhold til lillebroren. Den introduserer en “hybrid støykansellering” som kanskje kan være noe. Og de er hakket mer praktiske.

Konklusjon

Selv om de har noe ved seg jeg kan sette pris på vil heller ikke disse få noen anbefaling fra meg. Det låter de for kjipt til. Spesielt siden prisen opp til toppmodellen er så liten…

Jabra Evolve2 85

Fakta

 • Over-ear
 • 286gram
 • Teams-sertifisert
 • 30 timer taletid
 • Følger med travel case og dongle
 • Kan kjøpe til docking/ladeplate

Jabra sin toppmodell. Selve flaggbæreren av headset i porteføljen til Jabra. Disse er av typen over-ear siden de går rundt ørene og ikke ligger oppå. Dette gjør at lyd utenfra stenges mye mer ute og vil være mer egnet for et kontorlandskap. Med en gang jeg tar de på meg merker jeg at disse har en annen kvalitet over seg. De er mer velbygget, selve klokkene virker å være mer solide og med bedre demping. Noe som også tydeligvis har mye å si for lyden. Endelig sitter jeg med et headset som kan brukes til musikk! Men jeg sitter også med testens tyngste headset. Du merker at disse er på hodet. Det er sikkert litt på grunn av batteristørrelse siden disse leverer testens lengste taletid med 30 timer. Det er bra! Det at de fungerer til musikk overføres også til møter. Endelig hører jeg de som er med i møtet på en måte som er mye mer troverdig. Stemmer er tydeligere og kommer mye bedre frem

Det er også litt stilig at det finnes ladeplate til disse som gjør at du kan legge de fra deg, så lades de gjennom et par kontakter som er eksponert på den ene klokka. Derimot synes jeg det er snodig at dette ikke følger med, men må kjøpes utenom til flere hundre kroner. Burde ikke dette fulgt med?

Konklusjon

Endelig noe som jeg kan anbefale fra Jabra. De er bedre på musikk og lyden i møter er mye bedre enn de rimeligere modellene. Og siden prisforskjellen er så liten som den er, så er det disse du skal ha fra denne produsenten.

Poly Voyager Focus 2

Fakta

 • On-ear
 • 176gram
 • Teams-sertifisert
 • 25 timer taletid
 • Følger med travel case, dongle og stativ

Første ut fra Poly er en on-ear modell der det også følger med et stativ for å både holde orden på hvor headsetet er hen, men også å få ladet det mellom slagene. Med 25 timer taletid er ikke dette et problem vanligvis men jeg er fan av å ha et dedikert sted til headset på pulten.

Jeg merker med en gang at disse er velbygget. Hengsler og den opplevde kvaliteten er god. Og de er behagelige å ha på seg. Spesielt med tanke på at dette er testes billigste headset så slår dette meg som et godt kjøp. Mistanken blir ganske raskt bekreftet når jeg skrur de på og begynner å lytte til musikk. Disse låter musikalsk! Det forventer man seg ikke fra headset rettet mot samtaler i Teams. Det eneste som plager meg litt med lyden i disse er en kunstig dyp bass. Denne gjør bassresponsen ujevn når man kommer nedover i frekvensene, for plutselig blir det veldig mye bass helt nederst. Dette kunne de fåt til på en annen måte med litt mer arbeid. Stemmetydelighet er veldig bra på disse og det blir ikke slitsomt å bruke disse til møtevirksomhet i lengden.

Bortsett fra det liker jeg godt at mikrofonarmen kan brukes enten om den er på høyre eller venstre side av hodet. Der er man låst til kun en vei hos Jabra. Det er også fin feedback fra knapper på headsetet, og det er mer logisk hvordan man styrer volum for eksempel.

Konklusjon

Testens rimeligste headset er ikke testens dårligste. Av on-ear modellene er dette det med klart best lyd og bruksopplevelse. Anbefales dersom du er på jakt etter noen rimeligere og ikke har noe problem med å bruke noen av on-ear typen.

Poly Voyager Surround 80C

Fakta

 • Over-ear
 • 275gram
 • Teams-sertifisert
 • 21 timer taletid
 • Følger med travel case og dongle

På toppen av prisstigen troner altså Surround 80C fra Poly. Dette er testens dyreste headset. I tillegg er det testens eneste uten egen arm til mikrofonen? Er de egentlig verdt prisen? Altså, de låter klart best av alle i testen. Uten tvil. Lyd på musikk er mer åpent, mer dynamisk og mer smekk i eksempelvis trommer enn noen av de andre jeg har testet her. Dette er også tydelig i møter. Man er mye mer med i møtene når stemmene nærmest triller inn øregangen din kontra de andre headsetene.

Byggekvaliteten er veldig bra på disse. De er behagelige på hodet, men er vanskelig å skille disse fra Jabra 85 på det punktet. Der er de veldig like. De er og 9 gram lettere enn Jabra og det er ikke noe man merker i det daglige.

Det er lett å bli entusiastisk når man snubler over noe bra. Og når man blir positivt overrasket, som når jeg fikk kvelt skepsisen min rundt touch-knapper på et headset. Jeg trodde nemlig at mangelen på fysiske knapper bare ville være en gimmick. Der tok jeg feil. Det viste seg å operere et headset basert på touch egentlig er den beste måten å gjøre det på. Sveip opp eller ned for volum, tapp en gang for å pause musikk eller svare anrop.

Konklusjon

Ja det er de mest kostbare, men de er også de som er best og de jeg mener gir mest for pengene når man likevel skal blåse av noen kroner på headset. De er best på musikk, best lyd i møter og de mest intuitive å bruke. Disse får min absolutte anbefaling!

Helt til slutt

Testen viser vel egentlig at det er verdt å ta flere modeller under lupen og se om de holder mål for hva de skal brukes til, og om du får noe gevinst igjen for investeringen. Dette blir nok ikke siste gang jeg gjør en tilsvarende test. Kanskje det kommer noen nye versjoner fra Jabra eller Poly som må gjennomgås nøye?

Savnet du noe fra testen? Hyl ut! Vil gjerne vite hva du synes om en slik test. Eier du noen av disse headsetene eller har du andre synspunkter?

Se forøvrig testen i videoformat på YouTube:

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *